Без работа? Ами сега?

22/02/20 13:56 by Jobsme.bg

От 2008-ма, годината на Световната финансова криза, търсенето на работа значително се е променило. А и, да си признаем, никой не харесва да си търси работа. Твърде натоварващо е. Освен това, съществува голяма вероятност да не успеете в началото и дори да получите отказ от места, за които сте квалифицирани. Да се справяте с чувството на отхвърляне е също част от търсенето.

Като начало, фокусирайте се върху реалистична цел, към която да се стремите, използвайки знанията и уменията, които притежавате в момента. Повечето професионалисти търсят работа, която е близка до предишната. Ако имате 5 или 7-годишен стаж, вероятно има повече от една длъжност, за която сте квалифицирани. Ако стажът Ви е 15 години и нагоре, възможностите са много повече. Ваша задача е внимателно да отсеете и класирате работните места според тяхната достъпност, възнаграждение и потенциал. Но нека започнем от самото начало.

Професионална ориентация

Има няколко типа хора на пазара на труда – такива със стаж и такива без; такива, които са безработни или такива, които имат работа, но си търсят нова. Независимо в какво положение се намирате, търсенето на работа е почти еднакво за всички. Едва ли не, започвате от нулата.

Ако все още нямате представа какво искате да работите, направете списък с нещата, които Ви носят удоволствие. Какво привлича вниманието Ви? Какво намирате за интересно? Хобитата Ви са идеален източник на информация. В какво сте добри? След като приключите със списъка, започнете да групирате интересите си.

Сега направете втори списък, в който да включите образованието и уменията си, както и предишния трудов стаж, ако имате такъв. Накрая обединете двата списъка и намерете допирните точки. Разберете дали вашите интереси струват нещо, т.е. дали някой би Ви платил да вършите онова, което обичате. Работата на мечтите Ви.

Не бързайте да изключвате определени възможности. Но ако не можете да вземете решение, обърнете се към кариерен консултант. Той ще Ви изслуша и ще организира курсове за обучение, тестове и персонални задачи, които да Ви помогнат да се ориентирате.

Друг начин да откриете следващата си работа е като съставите списък с всичко, което харесвате или не харесвате в настоящата си работа. След като приключите, опитайте се да обърнете всички негативи в позитиви. Напишете в края как си представяте своята бъдеща работа. Ще се изненадате от резултата. Когато сте постоянно заети, рядко си задавате подобни въпроси, но сега, когато имате повече време за себе си, имате възможност да откриете страни от характера си, за които никога не сте подозирали. Това е моментът, в който трябва да решите дали ще продължите напред или ще промените посоката.

След бурята идва слънце

Независимо дали тепърва започвате работа или сте били съкратени, чувството на празнота е едно и също. Може и трябва да отделите от времето си да осъзнаете това и да свикнете с тази мисъл, но колкото по-скоро започнете да търсите работа, толкова по-бързо чувствата на страх и гняв ще изчезнат.

Не потискайте гнева си. Това може да се отрази на психическото и физическото Ви състояние и най-вече върху търсенето на работа. Един от начините да се освободите от тягостното чувство е да напишете писмо до бившия си работодател, като изложите онова, което не сте могли да му кажете. Пишете за всичко, което Ви тежи. Пишете всеки ден и всеки път, щом почувствате нужда. Писмата освобождават от менталното натоварване и от обсебващи мисли. Сега вече можете да започнете със своето търсене.

Има два начина за търсене на работа – пасивно или с мотивация. Пасивният метод отнема повече време и има голям шанс да се провалите. Ако имате мотивация, ще откриете много повече работни места, които биха останали скрити за голяма част от потребителите (75-80% от обявите не се рекламират). Когато сте мотивирани и активни, Вие държите контрола и бъдещето в ръцете си.More articles

Оптимизмът в оценките за иновационните процеси в България – реален или изкуствено надут?
29/09/21 2:18 by Любомир Атанасов
С наближаването на края на годината от страна на някои солидни организации, сред които и влиятелната „Forbes България“, прозвучаха определения за 2020-та като „годината на иновациите“. Според това, трябва да признаем, доста оптимистично определение, „почти всички“ компании са преминали успешно ... ...

Сред топ 50 на най-бързо развиващите се ИТ компании в Централна и Източна Европа има три български
29/09/21 2:18 by Jobsme.bg
В класацията на най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа българските компании "CourseDot", "Storpool" и "CloudCart" се класираха съответно на 13, 46 и 50 място за 2020 г.  Deloitte „Technology Fast 50” Престижната регионална класация на Deloitte за ... ...

Българска компания предоставя софтуерно решение за повишаване на лоялността на клиентите
29/09/21 2:18 by Jobsme.bg
Българските онлайн търговци са много щастливи да приемат нови решения и методи, които да им помогнат да създадат повече продажби. Основателят на софтуерната компания Cintelly Георги Сердаров, коментира това в "Подкаст актуализация на Bloomberg TV Bulgaria". Неговата компания поддържа софтуер, който ... ...


Advertisements