Карантина: наръчник за оцеляване

23/03/20 14:55 От Jobsme.bg

Едва ли има човек, който приема с пълно хладнокръвие ситуацията около карантината, наложена поради пандемията от коронавирус. Мнозина от нас са си мечтали за повече почивка и работа от вкъщи, но едва ли при подобни обстоятелства. Нетипичната ситуация може да бъде истинско изпитание за нашите нерви и търпение, но трябва да се опитаме да извлечем най-доброто от нея, защото едва ли друг път ще ни се отдаде подобна възможност.

Като изключим неприятната страна на нещата и повода за наложената изолация, трябва да възприемем ситуацията именно като възможност, а не като наказание. А правилната нагласа е ключът към справяне с всяка една трудност.

Ако не сте пряко засегнати от кризисната ситуация, както здравословно, така и материално, то вие сте късметлии. Сега е моментът да направите всичко, за което досега сте се оплаквали, че нямате време. Е, ако е осъществимо в рамките на дома ви, разбира се.

Множество компании се включиха активно в призива да си останем вкъщи, предоставяйки отстъпки на стоки или безплатни онлайн услуги и развлечения. Онлайн театрални представления, ексклузивни лайв “концерти”, безплатни тренировки, безплатни уроци, виртуални разходки на музеи и много други.

Извънредната ситуация ни позволява да разнообразим рутината, като същевременно с това не ни се налага да напускаме комфортната зона на дома. Това ни дава възможност да направим, видим и научим неща, за които досега не ни е оставало време или все сме намирали извинения. Можем дори да си изградим нова рутина и да планираме дните си предварително, за да сме максимално продуктивни и да прекараме времето, вършейки нещо полезно.

Много учебни заведения отвориха виртуалните си врати с безплатни обучения в различни сфери, което ви дава възможност да развиете ново умение или да надградите знанията си. 

Софтуерният университет SoftUni предостави едни от най-желаните си курсове и обучения напълно безплатно. Чуждестранните платформи като https://www.coursera.org/ също разполагат с много безплатни курсове от едни от най-реномираните учебни заведения.

Моментът е идеален за запълване не само на времето, но и на CV-то.

За съжаление кризата оказва сериозно влияние и върху пазара на труда.

Последиците за малкия и среден бизнес могат да бъдат пагубни. Дори големи международни компании са принудени да освобождават персонал или временно да преустановят дейност.

По информация на социалния министър Деница Сачева през изминалата седмица броят на регистрираните в бюрото по труда у нас е достигнал до 1300 души на ден. В доста сфери обаче активно продължават да се търсят кадри. Те са свързани основно с информационните технологии и обслужването на клиенти. 


От друга страна, платформи като Upwork свързват бизнеса и хората на свободна практика, като същевременно с това се грижат за сигурността на двете страни. Фрийлансъри се търсят във всевъзможни сфери, сред които програмиране, дизайн, маркетинг, бизнес анализ, работа с клиенти, копирайт и много други. Ако сте останали без работа, или искате да си осигурите допълнителен доход, сега е моментът да се ориентирате към фрийланс и да започнете да работите за себе си.Още статии

Оптимизмът в оценките за иновационните процеси в България – реален или изкуствено надут?
21/10/21 2:33 От Любомир Атанасов
С наближаването на края на годината от страна на някои солидни организации, сред които и влиятелната „Forbes България“, прозвучаха определения за 2020-та като „годината на иновациите“. Според това, трябва да признаем, доста оптимистично определение, „почти всички“ компании са преминали успешно ... ...

Сред топ 50 на най-бързо развиващите се ИТ компании в Централна и Източна Европа има три български
21/10/21 2:33 От Jobsme.bg
В класацията на най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа българските компании "CourseDot", "Storpool" и "CloudCart" се класираха съответно на 13, 46 и 50 място за 2020 г.  Deloitte „Technology Fast 50” Престижната регионална класация на Deloitte за ... ...

Българска компания предоставя софтуерно решение за повишаване на лоялността на клиентите
21/10/21 2:33 От Jobsme.bg
Българските онлайн търговци са много щастливи да приемат нови решения и методи, които да им помогнат да създадат повече продажби. Основателят на софтуерната компания Cintelly Георги Сердаров, коментира това в "Подкаст актуализация на Bloomberg TV Bulgaria". Неговата компания поддържа софтуер, който ... ...


Реклами