Как се пише CV: съвети и добри практики

01/02/20 12:22 От Jobsme.bg

Вашата автобиография е първото впечатление, което оставяте у потенциалния Ви бъдещ работодател, затова е от ключово значение да знаете как да създадете успешно своето CV.

Това първо впечатление започва още с визуалното оформление на автобиографията. То е също толкова важно, колкото и самото съдържание, защото показва още на пръв поглед наличието на редица умения в кандидатстващия, като например внимание към детайла, компютърна грамотност и креативност. За да си помогнете за целта, можете да използвате онлайн стандартизирани образци, като Europass. Те предоставят изключително удобна и напълно безплатна платформа за създаване на CV и други документи за кандидастване за работа. От Вас се изисква единствено да попълните информацията в указаните полета и да запазите готовия документ. 

В последно време обаче все повече се налагат по-модерните и различни формати автобиографии. Те са особето подходящи при кандидатстване за работа в чуждестранни фирми, за по-съвременни и креативни позиции. Този тип CV обикновено се състои от една страница, като сухият текст е заменен с по-разчупено и атрактивно графично оформление. Ако разполагате с необходимите технически умения и подходящи програми, ще бъде от огромен плюс за Вас да създадете сами подобен тип резюме, особено в случай че сте се насочили към подобна сфера, като например графичен дизайн. В противен случай можете да се възползвате отново от онлайн инструменти, или т.нар. резюме билдъри (resume builder), но имайте предвид, че обикновено тези услуги са платени.

Jobsme.bg също разполага cъс собствен инструмент за създаване на CV, което можете да използвате при кандидатстване на сайта. Основен плюс при попълването му е, че работодателите могат сами да Ви открият по ключовите думи във Вашето CV и да се свържат с Вас (единствено в случай, че сте активирали тази опция в профила си).

След като сте избрали предпочитания от Вас формат и визия, е време да подредите съдържанието на Вашата автобиография. Общоприетият ред за подредба на трудовия опит и придобитите квалификации е обратно хронологичен. Така работодателят ще се запознае на първо място с най-скорошната Ви трудова история. Ако имате разнообразен опит, се фокусирайте върху релевантния за желаната от Вас сфера натрупан трудов стаж. В противен случай ще удължите излишно автобиографията си с нерелевантна информация.

Според добрите практики в последните години, добре структурираното CV се състои само от една страница. Ако разполагате с по-голям опит на различни позиции можете да структурирате автобиографията си, като изброите ключовите дейности и придобити умения под всяка от тях, изтъквайки отново най-релевантните. Говорете за постиженията си, не само за отговорностите, тъй като това показва, че сте се справили с тях. В случай че Ви липсва достатъчно професионален опит, можете да наблегнете на придобити квалификации и образование, както и на персоналните Ви умения и интереси.

Макар и да Ви се струва очевидно, проверете CV-то си за правописни грешки, защото дори дребните технически пропуски могат да Ви изиграят лоша шега. Това важи особено при създаването на резюме на чужд език. Друга червена точка, която можете да получите от страна на работодателите, е за непрофесионална снимка, която не показва сериозно отношение към позицията. Недопустима е и практиката за преувеличаване (например при нивото на владеене на език) или запълване на резюмето със заучени фрази, които не отговарят на действителността. Най-сигурният начин да се реализирате в дадената сфера не е чрез лъжа, а чрез усъвършенстване на уменията Ви в нея.Още статии

Оптимизмът в оценките за иновационните процеси в България – реален или изкуствено надут?
27/05/22 14:30 От Любомир Атанасов
С наближаването на края на годината от страна на някои солидни организации, сред които и влиятелната „Forbes България“, прозвучаха определения за 2020-та като „годината на иновациите“. Според това, трябва да признаем, доста оптимистично определение, „почти всички“ компании са преминали успешно ... ...

Сред топ 50 на най-бързо развиващите се ИТ компании в Централна и Източна Европа има три български
27/05/22 14:30 От Jobsme.bg
В класацията на най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа българските компании "CourseDot", "Storpool" и "CloudCart" се класираха съответно на 13, 46 и 50 място за 2020 г.  Deloitte „Technology Fast 50” Престижната регионална класация на Deloitte за ... ...

Българска компания предоставя софтуерно решение за повишаване на лоялността на клиентите
27/05/22 14:30 От Jobsme.bg
Българските онлайн търговци са много щастливи да приемат нови решения и методи, които да им помогнат да създадат повече продажби. Основателят на софтуерната компания Cintelly Георги Сердаров, коментира това в "Подкаст актуализация на Bloomberg TV Bulgaria". Неговата компания поддържа софтуер, който ... ...


Реклами