Често допускани грешки в езика на тялото при бизнес срещи

27/02/20 14:05 by Теодора Нанева

Да се контролира изцяло езикът на тялото е почти невъзможно, но има някои основни неща, които са важни да знаете.

Понякога не е нужно да отваряте устата си, за да кажете нещо. Езикът на тялото говори много по-добре от вас самия. Той отразява това, което се случва с вас, дори ако не ви се иска. За това трябва да бъдете внимателни и да го познавате, особено, когато става дума за важни бизнес срещи. Най-общо казано, той включва всички пози, движения на тялото, жестове, които правим с ръцете, главата, очите и дори краката.

Например, ако стоите в отпусната поза, това може да изглежда на отсрещната страна, че сте мързелив или уморен. Обратно – добрата поза може да ви направи уверен и ентусиазиран.

Кандис Галик (Candice Galek) е основател и главен изпълнителен директор на бранда „Bikini Luxe“.  Освен че е предприемач, тя се занимава от дълги години с езика на тялото и представителния имидж. Анализирайки някои от най-добрите проучвания по темата, тя е събрала няколко от често допусканите грешки в езика на тялото при бизнес срещи.  В тази статия ще разгледаме нейните открития, които лесно могат да се поправят от хората, които ги допускат. Това са нещата, които трябва да избягвате да правите, особено пред ваши потенциални или настоящи клиенти.

1. Избягвайте прекалено слабото ръкостискане. То трябва да бъде умерено, но не да отпуснете изцяло ръката си в тази на другия, нито пък да стиснете прекалено силно (особено, ако сте мъж). Най-добрия начин да се постигне перфектно ръкостискане е чрез упражнения.

2 . Най-явните признаци на лъжа и безпокойство са- избягване на контакт с очите на другия, държане на ръцете пред устата, прекалено рязката смяна на настроения и явно нервно състояние. Ако правите тези неща, срещата няма да приключи добре за вас.

3 . Прекаленото отдръпване и дистанция от другите също не е за предпочитане. Кръстосаните или обвити около тялото ръце създават усещане за отдалеченост. Също така другият човек може да си помисли, че искате да се предпазите от него, защото не ви е приятно. Дръжте ръцете пред вас на масата, ако сте седнали или отпуснати надолу, ако сте в изправно състояние.

4 . Избягвайте пози, в които изглеждате като човек, който иска да доминира. В много случаи това е агресивно поведение, което отблъсква. Такава поза е например, когато човек стои на стола с преплетени ръце зад врата. Експертите съветват да замените тази поза с леко привеждане към другия, за да се чувства той спокоен.

5 . Визуалният контакт с очите също е важен. Не отвръщайте поглед от другия прекалено много. Забиването на поглед във смартфона, докато говорите, особено ако е продължително, отблъсква отсрещната страна. Това създава усещането, че разговорът ви не е важен за вас и мислите за съвсем различни неща.

6 . Внимавайте какво правите с ръцете си. Хубаво е да ги движите докато обяснявате, но не прекалено. Постоянното „шаване“ , стискане, чоплене или други неща с ръцете също не е препоръчително. Използвайте ги умерено, с добре премислени и не много бързи движения.

7 . Не забравяйте лицето. Жестовете на лицето са едни от най-изследваните и засягани като тема в езика на тялото. Много често една грешна „физиономия“ може да провали цяла сделка. Упражненията пред огледалото помагат да опознаете лицето си и да можете да го контролирате по време на срещи.

Кимането е едно от нещата, които специалистите препоръчват. Усмихването също е от тях, но и при него трябва да се внимава, за да не се получи дискомфорт у другата страна.

 

 

 More articles

Оптимизмът в оценките за иновационните процеси в България – реален или изкуствено надут?
29/09/21 1:42 by Любомир Атанасов
С наближаването на края на годината от страна на някои солидни организации, сред които и влиятелната „Forbes България“, прозвучаха определения за 2020-та като „годината на иновациите“. Според това, трябва да признаем, доста оптимистично определение, „почти всички“ компании са преминали успешно ... ...

Сред топ 50 на най-бързо развиващите се ИТ компании в Централна и Източна Европа има три български
29/09/21 1:42 by Jobsme.bg
В класацията на най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа българските компании "CourseDot", "Storpool" и "CloudCart" се класираха съответно на 13, 46 и 50 място за 2020 г.  Deloitte „Technology Fast 50” Престижната регионална класация на Deloitte за ... ...

Българска компания предоставя софтуерно решение за повишаване на лоялността на клиентите
29/09/21 1:42 by Jobsme.bg
Българските онлайн търговци са много щастливи да приемат нови решения и методи, които да им помогнат да създадат повече продажби. Основателят на софтуерната компания Cintelly Георги Сердаров, коментира това в "Подкаст актуализация на Bloomberg TV Bulgaria". Неговата компания поддържа софтуер, който ... ...


Advertisements