В кои сектори у нас се търсят служители

03/05/20 22:14 by Станислава Иванова

Близо 15 000 души са успели да си намерят нова работа от началото на извънредното положение до средата на април. А други 72 000 души са запазили своята работа, благодарение на новата мярка „60/40“ в подкрепа на бизнеса. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Най-много хора са си намерили работа в сектор „Търговия“ като касиери и продавачи в хранителни магазини. Сектор „Преработваща промишленост - производство на храни и напитки, производство на текстил, шивашко производство" също бележи ръст на започналите работа. Много служители са наети и в аграрния сектор - оранжерийно производство, градинарство и цветарство.

Сектор „Държавно управление“ също е осигурил заетост за немалко хора. Те работят в сферата на регионалните здравни инспекции, в общинските дейности като социален патронаж, болногледачи, санитари в държавни болници.

Една част от хората са си намерили работа в строителния бранш.

Има наети хора в селско и горско стопанство, научни изследвания, транспорт, финансови и застрахователни дейности, социални дейности.

Най-много хора са освободени от секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – почти 40% от всичко новорегистрирани безработни. Немалка част са изгубили работните си места в сферата на търговията, преработващата промишленост и транспортния бранш.

Броят на новорегистрираните безработни у нас започва да се увеличава на 23 март, достига своя пик на 6 април, когато само за ден се регистрират близо 9000 души, след което започва плавно да спада. До момента около 80 000 човека у нас са останали без работа заради пандемията от коронавирус.

Близо 2000 души са се възползвали от опцията да се регистрират в Бюрото по труда по електронен път.

Според ново изследване самонаетите лица са едни от най-засегнатите от кризата. Те имат двойно по-висок риск да изпаднат в бедност и да изпитват трудности при възстановяване на своята дейност. Това е сериозен проблем за икономиката, тъй като 15% от всички работещи в Европейския съюз са самонаети лица.More articles

Оптимизмът в оценките за иновационните процеси в България – реален или изкуствено надут?
29/09/21 2:12 by Любомир Атанасов
С наближаването на края на годината от страна на някои солидни организации, сред които и влиятелната „Forbes България“, прозвучаха определения за 2020-та като „годината на иновациите“. Според това, трябва да признаем, доста оптимистично определение, „почти всички“ компании са преминали успешно ... ...

Сред топ 50 на най-бързо развиващите се ИТ компании в Централна и Източна Европа има три български
29/09/21 2:12 by Jobsme.bg
В класацията на най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа българските компании "CourseDot", "Storpool" и "CloudCart" се класираха съответно на 13, 46 и 50 място за 2020 г.  Deloitte „Technology Fast 50” Престижната регионална класация на Deloitte за ... ...

Българска компания предоставя софтуерно решение за повишаване на лоялността на клиентите
29/09/21 2:12 by Jobsme.bg
Българските онлайн търговци са много щастливи да приемат нови решения и методи, които да им помогнат да създадат повече продажби. Основателят на софтуерната компания Cintelly Георги Сердаров, коментира това в "Подкаст актуализация на Bloomberg TV Bulgaria". Неговата компания поддържа софтуер, който ... ...


Advertisements