В обувките на бъдещия работодател

25/02/20 10:48 by Jobsme.bg

Съществуват редица причини за един работодател да търси работник, но зад тези мотиви обикновено се крият две намерения – да спечелят или да спестят пари. Нивото на Вашата ефективност на работа трябва да добави стойност към това. Вие можете да помогнете на своя работодател като участвате активно в генерирането на нови доходи. Това може да стане чрез продажби, задържане на настоящи клиенти, разработване на продукти и т.н.

Как да станете перфектният кандидат

Когато пишете мотивационно писмо или когато сте на интервю, правилният подбор на думи е най-силното Ви оръжие. Но кои точно? За да разберете това, започнете да търсите обяви за позиции във Вашата област. Отсейте най-добрите сред тях, най-подробните и добре написаните, а след това препишете на лист думи и словосъчетания, които се използват най-често.

Направете отделен списък с уменията, които тези работодатели търсят. Сега помислете от какъв кандидат ще се нуждаете Вие, за да отговори на тези търсения. Честито! Вече мислите като работодател. Сега вече можете да седнете и да напишете своята биография и мотивационно писмо. Използвайте същата терминология като работодателя, за да опишете себе си.

Вашите умения

Грубо казано, те се делят на основни и придобити. Основните Ви умения са знанията, които имате за работата, например, ако сте математик и имате диплома в тази област. Придобитите Ви знания са онези, които сте получили, докато сте работили – общуване с други колеги и шефове; анализиране на ситуации, идентифициране на проблем и решаване на конфликт; подреждане на задачи с приоритет и съгласуване на време за изпълнение; креативност; колективен труд; лидерски способности и печелене на респект; разбиране на клиентите и тяхното обслужване.

Други професионални и еднакво важни способности са честността – необходимата основа за доверие между колеги и шефове; позитивно отношение – хората, които показват ентусиазъм, са по-привлекателни; близки отношения с останалите колеги; трудова етика – хора, които са мотивирани и силно привлечени към работата си; такива, на които може да се разчита и такива, които са склонни да се учат. Не е важно само да идвате на работа навреме, но също и да сте там, когато компанията се нуждае от Вас. Трябва и да сте отворени за нови неща. Пазарът постоянно се мени, бизнесът – също. Покажете гъвкавост и желание да се развивате. Като професионалист, Вие никога няма да искате да спрете да се учите и да се развивате.

Главно качество

Може да са две, но да са особено важни. Другите Ви умения ще споменете мимоходом, ала главната Ви цел трябва да са тези две качества, които ще Ви накарат да изпъкнете на фона на останалите кандидатури. Погледнете на това като работодател – Вие искате да се свържете с работника си както интелектуално (дали можете да си вършите работата), така и емоционално (дали сте подходящ кандидат). Тънкостта при главните качества е да докажете, че умеете на практика онова, за което говорите. Не се престаравайте, когато описвате себе си, за да не се покажете твърде нервни или отчаяни да получите мястото.

30 секунди

Ако вече сте били на интервю за работа, вероятно знаете какво е напрежението да чакате с всички останали кандидати да дойде реда Ви. А представете си какво е да сте интервюиращия в съседната стая, който трябва да изслуша и отсее тези кандидати. Човешкото внимание не може да се задържи за дълго дори в обикновен ден. Това е рефлекс на мозъка да изразходва възможно най-много енергия. Затова първите интервюта минават най-дълго, но и най-приятно, докато последните – мъчително и претупано.

Дори да не знаете кога ще дойде реда Ви, трябва да имате подготвен сценарий, с който да се представите – кои сте, каква е специалността Ви и защо сте перфектният кандидат. Всичко това трябва да съберете в рамките на 30 секунди. По този начин бързо ще грабнете вниманието на слушащия и ще му дадете цялата необходима информация. Тренирайте пред огледалото, тренирайте пред близки. Бъдете уверени и не се запъвайте.More articles

Оптимизмът в оценките за иновационните процеси в България – реален или изкуствено надут?
29/09/21 1:28 by Любомир Атанасов
С наближаването на края на годината от страна на някои солидни организации, сред които и влиятелната „Forbes България“, прозвучаха определения за 2020-та като „годината на иновациите“. Според това, трябва да признаем, доста оптимистично определение, „почти всички“ компании са преминали успешно ... ...

Сред топ 50 на най-бързо развиващите се ИТ компании в Централна и Източна Европа има три български
29/09/21 1:28 by Jobsme.bg
В класацията на най-бързо развиващите се технологични компании в Централна и Източна Европа българските компании "CourseDot", "Storpool" и "CloudCart" се класираха съответно на 13, 46 и 50 място за 2020 г.  Deloitte „Technology Fast 50” Престижната регионална класация на Deloitte за ... ...

Българска компания предоставя софтуерно решение за повишаване на лоялността на клиентите
29/09/21 1:28 by Jobsme.bg
Българските онлайн търговци са много щастливи да приемат нови решения и методи, които да им помогнат да създадат повече продажби. Основателят на софтуерната компания Cintelly Георги Сердаров, коментира това в "Подкаст актуализация на Bloomberg TV Bulgaria". Неговата компания поддържа софтуер, който ... ...


Advertisements